Banden en wielen

Gaat u binnenkort de banden wisselen van uw Ford? Kom dan langs in Leeuwarden, Heerenveen, Drachten, Sneek, of Gorredijk.

Winterbandenwissel eenvoudig geregeld

Bij Sutherland is het mogelijk om uw banden los te wisselen – inclusief velg of de gehele wielen set. Daarnaast hebben wij ook een bandenopslag waar u vaak gratis gebruik van kan maken.

Tijd voor je bandenwissel? Je bent waarschijnlijk niet de enige. Ieder jaar wisselen 3,2 miljoen Nederlanders van zomer- naar winterbanden en andersom. Voorkom wachten en plan daarom direct online een afspraak voor je bandenwissel.

Veiliger met winterbanden

Zodra het kouder is dan 7 graden zijn winterbanden de beste keuze, omdat:

Zijn uw banden klanten om te wisselen? Maak een werkplaatsafspraak bij Sutherland.

Wat is een goede band voor u?

Uiteraard wilt u betrouwbaar en veilig in uw Ford kunnen rijden. Daarbij is het gebruik van goede autobanden cruciaal. Zo loopt u met uitgedroogde banden kans op een klapband en bij een lage profieldiepte loopt u slipgevaar. Is de bandenspanning van uw auto te laag dan merkt u dit aan de wegligging, maar ook aan de toename in het brandstofverbruik. Kom niet voor verrassingen te staan en laat uw banden op tijd controleren. Mochten uw banden toe zijn aan vervanging dan kunnen we dit voor u regelen.

De banden van tegenwoordig worden getoetst aan de hand van drie prestatiecriteria. Onder deze drie criteria hangen labels. Deze bandenlabels geven een waarde (klasse) aan het betreffende criteria:

banden labels

Grip op nat wegdek

7 klassen van A (de kortste remweg) t/m G (de langste remweg). De grip van een band op nat wegdek kan verschillen door onder andere het voertuigtype, de weersomstandigheden en het profiel. Goede grip is belangrijk als het gaat om veiligheid. De remweg van een band met klasse A zal in de praktijk circa 18 meter (30%) korter zijn dan een band met klasse F, als er maximaal wordt geremd.

Brandstof-efficientie

7 klassen van G (het minst zuinig) t/m A (het zuinigst). Het brandstofverbruik van een voertuig is afhankelijk van factoren als het motortype, de snelheid, het soort wegdek, de weersomstandigheden etc. De rolweerstand van banden is verantwoordelijk voor circa 20% van het brandstofverbruik. Minder brandstofverbruik betekent lagere brandstofkosten en minder uitstoot van CO2. Het verschil tussen klasse A en klasse G kan voor personenauto’s (C1) oplopen tot 7,5% en voor bedrijfsvoertuigbanden (C3) tot 15%.

Extern afrolgeluid (rolgeluidemissie)

3 klassen van extern rolgeluidsniveau.
Met het extern afrolgeluid bedoelen we het verkeerslawaai dat de band veroorzaakt. Behalve het geluidsniveau in decibel (dB), geeft het pictogram ook nog het geluidsniveau 1, 2 of 3 aan:

  • Niveau 1 – lager dan de huidige maximale toegestane waarde maar nog boven de toekomstige Europese norm;
  • Niveau 2 – tussen de toekomstige limiet en minder dan 3 dB eronder;
  • Niveau 3 – meer dan 3 dB onder de toekomstige limiet.