Welke maand zomerbanden wisselen?

Zomerbanden winterbanden Sutherland

Het kiezen en laten monteren van de juiste autoband is van belang voor jouw veiligheid en de prestaties van jouw Ford. De seizoenen hebben écht invloed. Maar wanneer is het tijd om de zomerbanden te wisselen en welke zomerband is dan het beste? In deze blog geven we de antwoorden op al deze vragen.

Eén van de meest gestelde vragen bij de werkplaats is: “Wanneer moeten mijn zomerbanden onder de auto?”. Over het algemeen is het onze aanbeveling om over te schakelen op zomerbanden zodra de buitentemperatuur constant boven de 7 graden Celsius komt. Dat is meestal in het voorjaar, tussen maart en april. Zomerbanden presteren optimaal bij hogere temperaturen en zorgen voor een betere grip en wegligging.

Banden functioneren op hun best binnen specifieke temperaturen. Winterbanden zijn geoptimaliseerd voor koude omstandigheden, terwijl zomerbanden beter presteren bij warmere temperaturen. Het aanpassen van je banden aan de buitentemperatuur verbetert niet alleen de grip, maar ook de remprestaties en algehele veiligheid.

De voordelen van zomerbanden

Zomerbanden hebben een speciale rubbercompound die bij hogere temperaturen flexibeler wordt, wat resulteert in een betere grip op het wegdek. Bovendien hebben ze vaak een asymmetrisch profiel dat zorgt voor optimale prestaties in zowel droge als natte omstandigheden.

De samenstelling van zomerbanden zorgt voor goede grip op droge wegen en verbetert de wegligging. De remafstand wordt verminderd door het rijden op zomerbanden, wat vooral van belang is voor de veiligheid en met name bij hoge snelheid. Vanwege hun specifieke ontwerp verminderen zomerbanden de rolweerstand, wat een betere brandstofefficiëntie als resultaat heeft. En omdat ze zijn afgestemd op warmere temperaturen, slijten zomerbanden minder snel tijdens zomerse omstandigheden.

Winterbanden en 4-seizoenenbanden

Winterbanden zijn gemaakt voor lagere temperaturen en bieden uitstekende grip op besneeuwde en ijzige wegen. Bij hogere temperaturen worden ze zachter en slijten ze sneller, wat de prestaties en levensduur van de band aanzienlijk kan verminderen. Daarnaast kan de remafstand toenemen, wat gevaarlijk kan zijn.

4-seizoenenbanden worden steeds populairder vanwege hun veelzijdigheid. Ze bieden een compromis tussen zomer- en winterbanden en presteren redelijk goed in diverse weersomstandigheden. Hoewel ze een handige optie zijn voor gematigde klimaten, kunnen ze niet tippen aan de gespecialiseerde prestaties van zomerbanden en winterbanden.

Controle van zomerbanden

Regelmatige inspectie van je zomerbanden is essentieel voor veilig rijden. Controleer de bandenspanning maandelijks en zorg ervoor dat deze overeenkomt met de aanbevolen waarden in de handleiding of op de sticker in de deur of tankdop. Daarnaast is het belangrijk om het loopvlak op slijtage te controleren en te zorgen dat er geen beschadigingen aan de zijkanten van de banden zijn.

Wanneer banden vervangen?

Het loopvlak van een band heeft slijtage-indicatoren in de vorm van ribbels en groeven over de breedte van de band (het bandenprofiel). Het wettelijk minimale profieldiepte is 1,6 millimeter, maar al vanaf een diepte van 2,5 millimeter zal de monteur aanraden om de autobanden te vervangen. Ook beschadigingen zoals scheuren, bobbels of andere onregelmatigheden zijn tekenen dat het tijd is voor nieuwe banden. Regelmatige controle en onderhoud verlengen de levensduur van je zomerbanden en dragen bij aan een veilige rijervaring.

De beste zomerband

Het kiezen van de beste zomerband voor jouw Ford heeft direct invloed op de prestaties, veiligheid en jouw rijcomfort. In het handboek van de auto vind je de specificaties van de banden die door de fabrikant worden aanbevolen. Op de zijkant van een band vind je een reeks getallen en letters: de bandenmaat, ook wel bandencode genoemd. Bijvoorbeeld: 205/55 R16 91V. De eerste cijfers (205) geven de breedte van de band in millimeters aan, de verhouding tussen hoogte en breedte is 55, R staat voor radiaalconstructie, 16 is de velgdiameter in inches, en 91V is het kenmerk voor de draagkracht van de band en snelheidscodering. Begrijp deze codes om de juiste maat te kiezen.

De omstandigheden waarin je het meest rijdt, zijn van belang bij het kiezen van de juiste band als het gaat om comfort in de auto. Als je vooral in de stad rijdt, kan een band met een goede grip en een laag geluidsniveau belangrijk zijn. Voor lange afstanden of sportief rijden is slijtvastheid en precisie in bochten prettig. Europese banden worden geleverd met een label waarop de brandstofefficiëntie, grip op nat wegdek en het geluidsniveau worden vermeld. Dit label kan je helpen bij het vergelijken van verschillende zomerbanden en het maken van een geïnformeerde keuze.

Bandenwissel bij Ford Sutherland

Na het lezen van deze blog weet je het: het is tijd voor zomerbanden als de temperatuur boven de 7 graden Celsius komt. Combineer de bandenwissel eens met een grondige voorjaarsinspectie, een aircocheck of één van onze andere services om helemaal veilig het nieuwe seizoen in te rijden. Bij Ford Sutherland zorgen we er graag voor dat jouw auto op alle vlakken optimaal en economisch blijft presteren.

Heb je niet gevonden wat je zocht? Neem dan contact met ons op

Sutherland Heerenveen
0513 62 34 15

Sutherland Leeuwarden
058 20 29 011

Sutherland Drachten
0512 88 10 10

Sutherland Sneek
0515 20 90 08

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw