Autorijden in de herfst

Ford die in de herfst rijdt

Zodra de herfst haar intrede doet, verdubbelt meteen de kans op een verkeersongeluk. Voor automobilisten die onstuimige en wisselvallige najaren hebben meegemaakt, komt deze conclusie vast niet als een verrassing. Autorijden in de herfst is wat vaker onprettig en kan zelfs een behoorlijke uitdaging zijn. Stortregens, harde wind tijdens het autorijden, een laagstaande zon, gladde wegen en veel meer duisternis; dat is in het kort wat bestuurders voorgeschoteld krijgen. En zo zijn er nog wel meer uitdagingen en praktische ongemakken.

Zoals je zich op het weer kunt kleden, kunt je zich gelukkig ook klaarstomen voor het herfstseizoen. Een goede voorbereiding is belangrijk om het najaar zonder kleerscheuren en blikschade door te komen en verlaagt de kans op ongelukken in het verkeer aanzienlijk. Met de volgende 5 tips rijdt je in elk geval een stuk veiliger en comfortabeler rond, vooral in tijden van slecht weer.

5 tips voor het autorijden in de herfst

  1. Controleer bandenspanning, ruitenwissers en autoverzekering

De zomermaanden liggen net achter ons, dus is dit het ideale moment om een aantal belangrijke checks uit te voeren. Een van die controlepunten is de spanning van de autobanden. Een nat wegdek zorgt voor een langere remweg van de auto. Aangezien deze verkeerssituatie zich vaak in de herfst voordoet, is een goede bandenspanning juist dan meer dan gewenst. Een te lage bandenspanning maakt de remweg alleen maar langer en daarmee het autorijden onveiliger.

In de herfstmaanden komt de regen soms met bakken uit de lucht. Ruitenwissers weten hier wel raad mee. Tenminste, als ze hun werk nog goed doen. Soms is het nodig om het rubber van een ruitenwisser te vervangen. Dit doet je eenvoudig zelf door de versleten strip eraf te halen en een nieuw rubber in het frame te schuiven. Merk je dat er meer aan de hand is? Dan is het waarschijnlijk tijd om complete ruitenwissers te vervangen voor nieuwe.

Het kan nooit kwaad om voor het begin van de wisselvalligheid ook nog even je autoverzekering te checken. Je bent niet standaard verzekerd voor stormschade en andere mogelijke ongelukken op de weg. Daarom is het goed om te weten of je een WA, WA+ of allriskverzekering heeft afgesloten. Aan de hand daarvan kun je ook bepalen om wel of niet op te schalen naar een verzekering met hogere dekking.

  1. Houd rekening met slechte weersomstandigheden

Harde wind kan je tijdens het autorijden uit koers brengen en er in het ergste geval toe leiden dat je van de weg raakt. Vooral na het inhalen van grote voertuigen kunnen windvlagen ineens verraderlijk opsteken. Het is goed om hier rekening mee te houden en ervoor te zorgen dat je altijd twee handen aan het stuur houdt.

Een laagstaande zon is altijd hinderlijk in het verkeer. Zelfs met fijngeknepen ogen is het moeilijk om te focussen op wat er voor u gebeurt. In de herfst staat de zon onder een kleinere hoek aan de horizon, waardoor hij op een mooie dag langer in het gezichtsveld van automobilisten schijnt. Zorg daarom altijd voor voldoende bescherming tegen de zon.

  1. Matig je snelheid en houd voldoende afstand van andere voertuigen

Tijdens barre weersomstandigheden voel je meestal wel aan dat optrekken tot maximumsnelheden niet verstandig is. Regenbuien verslechteren het zicht op de weg en om grip op de situatie te houden, rijdt u vaak al iets voorzichtiger. Omdat de remweg van je auto op een nat wegdek langer wordt, bewaart u bij slecht weer het beste ook iets meer afstand dan normaal van andere weggebruikers.

  1. Ontsteek altijd je koplampen en achterlichten

Veel automobilisten vertrouwen op de automatische verlichtingsstand van de auto en vergeten daarbij rekening te houden met hun zichtbaarheid op de weg. Bij mist, regen of schemer is de automatische dagrijverlichting niet voldoende om goed gezien te worden. De verkeerssituatie wordt onveilig en de kans op ongelukken neemt toe. Ontsteek daarom voor vertrek, vooral in de herfstmaanden, altijd de koplampen en achterlichten.

  1. Neem alleen uitgerust plaats achter het stuur

In het najaar blijft het ’s ochtends langer donker en dat zorgt voor slaperige mensen achter het stuur. Duisternis maakt iedereen vermoeider en dat leidt mogelijk tot onveilige situaties op de weg. Juist in deze tijd van het jaar is het daarom belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Reist u ver om naar het werk te komen? Overweeg dan één of meerdere tussenstops op je route wanneer u merkt dat u minder alert wordt.

FAQ

Hoe lang gaan ruitenwissers mee?

Na gemiddeld één jaar tot 15 maanden is het tijd om ruitenwissers te vervangen. Omgerekend in aantal wisbewegingen komt dit neer op 150.000 keer heen en weer. Een ruitenwisser regelmatig schoonmaken verlengt niet alleen de levensduur, maar is ook goed voor het behoud van de voor- en achterruit.

Welke ruitenwissers heb ik nodig?

Voor het bepalen van de juiste ruitenwisser is het goed om te letten op het soort aansluiting. De armen van ruitenwissers komen voor met een haakaansluiting of met een klem of pin. Kijk goed naar welk type geschikt is voor op je voor- en achterruit. Ruitenwissers komen bovendien voor in verschillende lengtes, aangezien ieder autoruit andere afmetingen heeft. Daarnaast komen ruitenwissers voor in verschillende typen. Laat u door een autospecialist adviseren over het merk en het soort dat perfect bij je autoruiten past.   

Wanneer moet ik ruitenwissers vervangen?

Als de ruitenwissers lawaai maken, is dat meestal het teken om ze te gaan vervangen. Vergeet u daarbij niet om ook de ruitenwisser achter mee te nemen. Ook wanneer de ruitenwisser vreemde, dansende bewegingen maakt bij het heen en weer gaan, is het waarschijnlijk tijd voor een nieuwe. In sommige gevallen hoeft je niet meteen complete ruitenwissers te vervangen en is het vervangen van het rubber op het ruitenwissersblad voldoende.

Waarom beslaan de ruiten van een auto?

Met name in de herfst en bij koude en natte weersomstandigheden raken de ramen van de auto beslagen. De ruiten van de auto zijn ontzettend koud en de lucht van de bestuurder is warm en vochtig. Als beide met elkaar in aanraking komen, dan krijgt je last van beslagen ramen aan de binnenkant van de auto. Warme en koude lucht zorgen, kortom, voor condens op de ruiten waardoor uw zicht op de weg vermindert. Andersom kunnen de ramen van uw auto ook aan de buitenkant beslagen raken.

Wat valt er te doen tegen beslagen ramen in de auto?

Beslagen ramen in de auto kun je gelukkig makkelijk verhelpen. Als eerste is het belangrijk om de airco of autoventilator aan te zetten. Ook helpt het om geen vochtige dingen in de auto te laten liggen. Het plaatsen van een vochtvreter in de auto is ook een manier om condens tegen te gaan, net als het gebruikmaken van vocht absorberende middelen. Ook het luchten van interieur kan helpen.

Wat is de remweg van een auto?

De remweg is de afstand die de auto aflegt vanaf het eerste moment dat de bestuurder het rempedaal intrapt. Hoe hoger de snelheid van het voertuig, des te langer wordt de remweg.  Maar ook een nat wegdek maakt de remweg van de auto langer, net als een lagere bandenspanning. Daarom is het verstandig om regelmatig de luchtdruk van de banden te controleren.

Hoeveel bar heeft een autoband nodig?

De bandenspanning wordt uitgedrukt in bar. Voor de gemiddelde personenauto is 2 tot 2.5 bar nodig. Meer lucht in de banden pompen dan toegestaan zorgt voor minder grip op het wegdek. De banden gaan bol staan en zijn bovendien een stuk gevoeliger voor slijtage. Wil je weten wat juiste bandenspanning is voor uw auto? Neem dan eens een kijkje aan de binnenkant van de brandstofklep of de deurpost aan de bestuurderskant. Meestal staat daar de hoeveelheid bar voor de voor- en achterbanden weergegeven.

Is uw auto al klaar voor guur en verraderlijk herfstweer? Weet het zeker en voorkom vandaag nog dat u morgen voor nare verrassingen komt te staan. Kom daarom langs in onze showroom bij je in de buurt en laat ons een grondige controle uitvoeren. Of maak een afspraak. Ook de bandenspanning en de staat van je ruitenwissers nemen we graag even mee. Wij helpen je graag zo veilig mogelijk de weg op.

 

Heb je niet gevonden wat je zocht? Neem dan contact met ons op

Sutherland Heerenveen
0513 62 34 15

Sutherland Leeuwarden
058 20 29 011

Sutherland Drachten
0512 88 10 10

Sutherland Sneek
0515 20 90 08

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw