Veelvoorkomende waarschuwingslampjes: wat willen ze zeggen?

verschillende waarschuwingslampjes voor de auto

Een APK-gekeurde auto die goed onderhouden en regelmatig nagekeken wordt, zou zelden voor technische problemen moeten zorgen. Dit is waarschijnlijk ook je verwachting. Bijna alle Nederlandse automobilisten komen dan ook iedere dag weer keurig aan op de plaats van bestemming. Maar wat nu als er onderweg wel ineens één of meerdere warschuwingslampjes op het dashboard gaan branden? Weet je dan wat je te doen staat? Het merendeel van de weggebruikers niet, zo blijkt uit onderzoek van een pechhulpverlener.

In autotheorielesboeken staan alle gekleurde waarschuwingslampjes, die in het dashboard kunnen oplichten, in een schematisch overzicht weergegeven. Hun betekenis staat daar meestal onder geschreven. Misschien is het al even geleden dat u de pictogrammen uit het hoofd moest leren. En zoals dat dan meestal gaat, zakt kennis langzaam weg. Vooral als die in de praktijk zelden nodig blijkt. Het gros van de bestuurders rijdt uit onwetendheid gewoon verder als er allerlei lampjes beginnen te branden. Of dit verstandig is? Dat weten ze niet.

Wat betekenen de verschillende kleuren waarschuwingslampjes?

Doorrijden na het verschijnen van een onbekend lampje in het dashboard is doorgaans een slecht idee. In sommige gevallen kan het negeren van zo’n waarschuwingsteken zelfs voor extra hoge reparatiekosten zorgen. Dan is het alvast goed om te weten dat de kleur van een waarschuwingslampje veel zegt over de urgentie van het probleem. Wat er precies aan de hand is, is iets voor later om uit te zoeken.

  • Een oranje of geel lampje vertelt je dat er op zeer korte termijn naar een onderdeel van je auto moet worden gekeken. De verstandigste keuze is om je route te wijzigen en op zoek te gaan naar een autowerkplaats in de buurt. Je kunt met een geel waarschuwingslampje in het dashboard nog wel even doorrijden, maar slechts voor korte tijd. Het matigen van je snelheid en het blijven rijden op de rechterbaan zijn tips om veilig je weg (bijvoorbeeld naar de garage) te kunnen vervolgen. Denk dan ook aan de verplichte materialen die je nodig hebt wanneer je stil staat, zoals een veiligheidsdriehoek.
  • Rode waarschuwingslampjes in het dashboard? Rijd dan geen meter verder, tenzij je niet op een veilige plek stilstaat. Zet dan, indien mogelijk, je auto in de berm of langs de buitenrand van de vluchtstrook en bel onmiddellijk de pechhulpservice van de wegenwacht. Bij een rood signaal moet u dus meteen handelen.
  • Een groen lampje wil duidelijk maken dat iets wél in orde is en werkt zoals het hoort. Er is geen reden om daaraan te twijfelen. Pictogrammen met deze kleur waarschuwen dus niet voor gevaar of technische mankementen, maar vertellen juist iets positiefs.
  • Er zijn ook dashboardlampjes met een andere kleur dan oranje, groen of rood. Zo geeft een blauw symbool met een lampenkap aan dat je met groot licht rijdt. En een blauwgekleurde thermometer met golfjes betekent dat de koelvloeistof op temperatuur moet komen. Als het goed is, verdwijnt deze na enige tijd weer uit het dashboard. Witte pictogrammen duiden op aanwijzingen, zoals de stand waarmee warme lucht door de auto circuleert. Of een geactiveerde ruitenwisser.

Welke waarschuwingslampjes komen het meeste voor?

Op het dashboard van auto’s met een brandstofmotor komen minstens zestig verschillende waarschuwingslampjes voor. Voor hybride en volledig elektrische modellen zijn dit er meestal meer. Die hebben naast de gebruikelijke lampjes ook nog voertuigeigen symbolen. Andersom geldt dit ook voor auto’s met een verbrandingsmotor.

Van alle waarschuwingslampjes zijn het juist de ‘ongevaarlijke’ signalen die je het vaakst op het dashboard ziet verschijnen. Tenminste, dat zou onder normale omstandigheden zo moeten zijn. In het overzicht hieronder halen we daarom alleen de meest voorkomende rode en oranje waarschuwingslampjes aan.

  1. Handrem

Je auto waarschuwt na het starten met een rood lampje als de handrem nog is aangetrokken. Wegrijden met een geactiveerde handrem is ontzettend slecht voor je voertuig, maar zorgt ook voor direct gevaarlijke situaties. Vandaar ook dat het waarschuwingslampje rood kleurt. Heb je de handrem eraf gehaald, maar blijft het signaal branden? Dan is er meer aan de hand. Je auto kan te weinig remvloeistof, ernstig beschadigde remblokken of problemen met het ABS-systeem hebben. Rijd dan niet verder en schakel pechhulp in. 

handrem lampje auto

  1. Accuspanning

Het rode acculampje is waarschijnlijk ook geen onbekende voor jou. Tijdens het starten van de wagen verschijnen meerdere waarschuwingslampjes tegelijkertijd kort in het dashboard. Zo ook het signaal dat normaal gesproken aangeeft dat de accuspanning te laag is. Meestal verdwijnt die, net als vele anderen, snel weer uit beeld. Is dit niet het geval? Dan zijn er waarschijnlijk problemen met de aandrijfsnaar, stroomkabels of de dynamo. Zoek een veilige plaats langs de kant van de weg en bel meteen de wegenwacht.

accuspanning lampje auto

  1. Koelsysteem

Het koelsysteem zorgt ervoor dat de motor niet oververhit raakt. Wanneer je onderstaand lampje te zien krijgt, dan is er vermoedelijk te weinig koelstofvloeistof om de motortemperatuur op peil te houden. Ga meteen op een veilige plek staan en schakel de motor uit, open voorzichtig de motorkap en kijk vervolgens of er nog vloeistof in het reservoir zit. Zit er nog voldoende in? Dan is er sprake van een technisch probleem. U kunt het beste meteen pechhulp laten langskomen. Doorrijden bij dit signaal is zeer onverstandig.

koelsysteem auto lampje

  1. Motoroliepeil

Ziet u een rode oliekan in het dashboard oplichten? Dan is er sprake van een te hoog of te laag oliepeil. In beide gevallen is dit schadelijk voor de motor, omdat een juist oliepeil zorgt voor een goed draaiende motor. Is het peil te hoog? Tap dan wat olie af. Bij een te laag oliepeil kunt je zelf olie bijvullen. Je kunt hiervoor natuurlijk ook de wegenwacht inschakelen. Het liefst voorkomt je natuurlijk dat dit nodig is. Een regelmatige controle van het oliepeil verkleint hoe dan ook de kans dat je langs de kant van de weg komt te staan.

olielampjepeil auto

  1. Stuurbekrachtiging

Bij een rood stuurwiel en een uitroepteken mankeert er iets aan het besturingssysteem, de stuurbekrachtiging. De kans dat het systeem volledig uitvalt is groot. Je krijgt dan tijdens het rijden te maken met een stuur dat veel lastiger zwaait dan hoort. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties in het verkeer, dus is het noodzakelijk dat je de auto meteen op een veilige plek wegzet. Dit rode waarschuwingslampje verschijnt ook wanneer er een gebrek is aan olie om de bekrachtiging te laten werken.

Stuurbekrachtiging lampje auto

  1. Remblokken

Remblokken slijten bij gebruik. Op een zeker moment is het zelfs tijd om die te laten vervangen. Wanneer u onderstaand lampje op het dashboard ziet branden, dan is het tijd voor nieuwe. Je kunt nog doorrijden, maar bedenk wel dat de remmen minder goed werken. Wacht je te lang met het vervangen van de remblokken, dan veroorzaakt je levensgevaarlijke situaties op de weg. Niet alleen voor uzelf, maar zeker ook voor anderen.

remblokken lampje auto

  1. Antiblokkeersysteem (ABS)

Het gele waarschuwingslampje met daarin de letters ABS staat voor het antiblokkeersysteem. Wanneer die begint te branden, dan kunnen de remmen gaan blokkeren als je plotseling hard op de rem moet trappen. De auto gaat slippen, wat vooral ’s winters voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Onze monteur kan dit technische probleem voor je oplossen. Plan je afspraak in en kom bij het oplichten van deze en andere waarschuwingslampjes langs in onze werkplaats.

stabiliteitscontrole lampje auto

8.Stabiliteitscontrole

De stabiliteitscontrole zorgt er doorgaans voor dat je voertuig stabiel op het wegdek ligt en geeft je meer controle over de auto. Wanneer het waarschuwingslampje hieronder begint te branden, dan is er iets mis met het systeem. Je kunt dan contact opnemen met onze werkplaats.
Vooral in het najaar en de winter vragen de omstandigheden om optimale stabiliteit op het wegdek. Om goed voorbereid de weg op te gaan, kunt je bij Ford Sutherland daarom ook terecht voor een najaars- en wintercheck.

antiblokkeersysteem lampje auto

Heb je niet gevonden wat je zocht? Neem dan contact met ons op

Sutherland Heerenveen
0513 62 34 15

Sutherland Leeuwarden
058 20 29 011

Sutherland Drachten
0512 88 10 10

Sutherland Sneek
0515 20 90 08