Wat moet er verplicht mee in de auto

man met een gevarendriehoek onderdeel

Wat moet er verplicht mee in mijn auto? Dat vraagt een Nederlandse automobilist zich maar zelden af. En misschien valt hiervoor een logische verklaring te bedenken. In vergelijking met de landen om ons heen is de verplichte uitrusting van onze auto’s zeer beperkt. België, Duitsland en Frankrijk stellen bijvoorbeeld meer eisen aan de veiligheidsmiddelen in rijtuigen. En als je afgelopen zomer met de gezinsauto naar het buitenland bent geweest, dan weet je dit wellicht. Veel Nederlanders bereiden zich namelijk goed voor op een lange reis.

Verplicht mee in de auto: rijbewijs en kentekenbewijs

De Nederlandse overheid verplicht u om onderweg met de auto altijd twee officiële documenten op zak te hebben: je rijbewijs en het kentekenbewijs van het voertuig. Als u één of beide vergeet mee te nemen, dan loopt u ongewild kans op een fikse geldboete en zelfs een gevangenisstraf. Bega je een verkeersovertreding en houdt de politie je hiervoor staande? Dan kunt je dus maar beter je papieren op orde hebben. Met een gekopieerd exemplaar nemen zij in elk geval geen genoegen.

Een gevarendriehoek is meestal niet verplicht

Veel voertuigen zijn standaard voorzien van een gevarendriehoek, hoewel dit in Nederland niet verplicht is om in de auto te hebben. Hiertegenover stelt de Nederlandse wet wel dat de waarschuwingslampen goed moeten werken. Als je auto niet aan deze voorwaarde voldoet, dan moet je bij pech of een ongeval altijd een gevarendriehoek kunnen plaatsen. Bij gebrek hieraan brengt u andere weggebruikers en uzelf onnodig in gevaar. Vooral bij slechte weercondities – denk aan regen, mist of duisternis – wil je graag zichtbaar zijn voor anderen.

De juiste afstand tussen je auto en de gevarendriehoek

Of je nu op een snelweg, een N-weg of een smalle landweg komt stil te staan; overal in Nederland moet u de gevarendriehoek circa 30 meter achter de auto plaatsen. Door de gevarendriehoek op de juiste afstand van het voertuig neer te zetten, kunt u andere weggebruikers tijdig waarschuwen voor een gevaarlijke situatie. Zij kunnen hierop anticiperen door bijvoorbeeld langzamer te gaan rijden of naar een andere rijbaan te verplaatsen.

Meer zekerheid met een veiligheidshesje in de auto

Ook het veiligheidsvest behoort niet tot de verplichte uitrusting van een Nederlandse auto. Echter, het is zeker niet onverstandig om altijd één of meerdere in de kofferbak te hebben liggen. Je weet nooit of en wanneer er onderweg iets vervelends staat te gebeuren. Het kan zomaar gebeuren dat je met spoed het voertuig moet verlaten. Dan is het voor je eigen veiligheid belangrijk dat u zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Reflecterende veiligheidsvesten waarschuwen hen uitstekend, zodat u altijd gezien wordt.

Rijden met kapot licht? Geen boete met reservelampen in de auto

De voor- en achterlampen van je auto kunnen onderweg zomaar uitvallen. Een defecte koplamp is misschien wel het meest vervelend. Je hebt minder zicht op de weg en wordt door anderen minder goed gezien. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Voor het doorrijden met kapotte verlichting riskeer je bovendien een geldboete van tussen de 50 en 150 euro. Alleen al daarom is het verstandig om reservelampen in de auto te hebben. Zo weet je zeker dat de politie je niet hiervoor aan de kant zet.

Meer adviezen voor een goede uitrusting van de auto

Er zijn nog veel meer aanvullingen mogelijk om de uitrusting van je voertuig verder compleet te maken. De volgende veiligheidsmiddelen zijn niet verplicht om mee de auto in te nemen, maar kunnen in specifieke situaties altijd van pas komen:

  • Een lifehammer is een levensreddend hulpmiddel in geval van nood. Stel dat je te water raakt of om een andere reden niet meer via de normale weg je auto kunt verlaten, dan is een lifehammer de beste en meest veilig oplossing. Je creëert je alternatieve uitgang door de dichtstbijzijnde ruit met de hamer in te tikken. Auto’s worden steeds vaker standaard uitgerust met een lifehammer. Kijk daarom goed of er niet toevallig al eentje in je voertuig zit. Dan weet je ook meteen waar deze ligt.
  • Een uitgebreide EHBO-koffer in de auto leggen, is nooit verkeerd. Bij een ongeluk kunnen u en je passagiers verwondingen oplopen. In zulke situaties kan de inhoud van een EHBO-koffer erger voorkomen. Hierin zit onder andere verband, een strip met pleisters, een schaar en meer. Kortom: de hulpmiddelen om eerste hulp te kunnen verlenen.
  • Een brandblusser met schuim is ook handig om in de kofferbak te hebben. Je weet vooraf nooit wat er gaat gebeuren. Mocht je motor in de brand vliegen, dan wil je je wel kunnen beschermen. De kleinste vlam kan al veel ellende veroorzaken en zelfs voor ontploffingen zorgen. Er gaan nogal wat brandbare stoffen door de auto, die in contact met vuur tot ontploffingen kunnen leiden. Het aanschaffen van een brandblusser kan dus nooit kwaad.

Wilt u de kans op autopech en verkeersongelukken sterk verminderen? Maak dan meteen een afspraak voor een service en onderhoudsbeurt en kom langs in onze vestiging bij u in de buurt.

Heb je niet gevonden wat je zocht? Neem dan contact met ons op

Sutherland Heerenveen
0513 62 34 15

Sutherland Leeuwarden
058 20 29 011

Sutherland Drachten
0512 88 10 10

Sutherland Sneek
0515 20 90 08