Op vakantie naar het buitenland met een elektrische auto

Op vakantie met een elektrische auto

U herinnert zich vast nog wel de nieuwsbeelden van een aantal jaren geleden: gestrande Nederlanders die tevergeefs met een gloednieuwe elektrische auto op vakantie gingen. Vrij kort na de introductie van elektrische personenauto’s zagen we dat de eerste modellen voor structurele ongemakken zorgden. Natuurlijk, er waren nog amper laadstations uit de grond getrokken. Maar een korte actieradius in combinatie met ellenlange acculaadtijd maakten het de vakantieganger ook zeker niet makkelijk. Die tijd ligt inmiddels achter ons.

ford kuga elektrisch

Elektrisch rijden in het buitenland

Elektrische autovakanties worden met het jaar aantrekkelijker. Onze infrastructuur raakt steeds meer in de ban van wagens met elektromotoren. Ook in het buitenland zien we dat terug. De mogelijkheden voor het opladen van elektrische voertuigen breiden zich in stroomversnelling uit.

Uiteraard hebben ook auto-ontwikkelaars niet stilgezeten. Dankzij tal van verbeteringen is op vakantie gaan in een elektrische auto vanaf nu een stuk aangenamer. Nieuwe modellen beschikken meestal over een sterk verbeterde laadcapaciteit en een veel grotere actieradius.
En met de vijf adviezen verderop in dit blog bereikt u in een elektrische auto altijd onbezorgd de vakantiebestemming.

Op vakantie naar het paradijs voor de elektrische auto: Noorwegen

Noorwegen is misschien wel niet de eerste vakantiebestemming waar u aan denkt om met een elektrische auto naartoe te gaan. Toch wordt juist deze groep automobilisten er op hun wenken bediend.
Het land van de fjorden en gletsjers is inmiddels ook het land van elektrisch rijden. En dat merken vakantiegangers meteen bij aankomst:

 • Busbanen zijn in Noorwegen niet alleen bedoeld voor lijnbussen. Ook elektrische voertuigen mogen gebruikmaken van deze wegstroken (om bijvoorbeeld files te omzeilen).
 • Rijden over tolwegen is in een elektrische auto voordeliger en er geldt een lager veerboottarief voor bezitters van een elektrisch voertuig. Meldt het voertuig van tevoren wel even aan via AutoPass, zodat uw kenteken wordt herkend.
 • Sommige parkeergarages laten alleen maar elektrische voertuigen toe en op bepaalde plekken aan de openbare weg mogen elektrische auto’s gratis parkeren.

Met deze grote voordelen stimuleert de Noorse overheid haar inwoners om over te stappen op elektrisch rijden. Op vakantie naar Noorwegen in een elektrische auto wordt met deze pluspunten vanzelfsprekend ook een stuk leuker.
Het land telt meer dan 12.000 oplaadpunten, die u vooral zult aantreffen in Zuid-Noorwegen en in stedelijke gebieden. Zelfs aan boord van de ferry tussen Denemarken en Noorwegen bevinden zich oplaadpalen voor elektrische auto’s.
Zo hoeft u zich ook tijdens de lange reis geen zorgen te maken over stroomvoorzieningen.

Op vakantie naar uitdagend Italië in een elektrische auto

Elektrische autovakanties naar Bella Italia vereisen enige voorbereiding. Dat is niet per se nodig voor de reis ernaartoe. Duitsland en Zwitserland hebben langs grote wegen veel elektrische oplaadpunten met hoog laadvermogen (tot 350 kW).
Laatstgenoemde heeft zelfs standaard laadvoorzieningen bij kleine tankstations. Borden langs de weg attenderen elektrische autobezitters op de aanwezigheid van laadpalen.

Het echte uitdagende werk begint zodra de Zwitsers-Italiaanse grens is gepasseerd. Hier neemt de vanzelfsprekendheid van elektrische laadpunten in rap tempo af. Ze zijn er wel, maar nog niet in groten getale.
Ook worden ze nog niet altijd aangegeven en kunt u soms niet terecht met uw standaardlaadpas. Het advies luidt om voor uw vakantie naar Italië in een elektrische auto eerst alle laadstations in kaart te brengen.
Zo komt u in elk geval niet met een lege accu langs de weg te staan.

Ontspannen op vakantie naar Frankrijk in een elektrische auto

Elektrische automobilisten komen in Frankrijk zelden met hun handen in het haar te zitten. De Nederlandse laadpas wordt op de meeste plekken geaccepteerd. Alleen in bepaalde regio’s geldt een speciale pas, zoals in Nice.
De stroomvoorzieningen voor elektrische auto’s zijn omvangrijk, maar houd wel rekening met zogeheten ‘laadfiles’. Vooral langs de welbekende Route du Soleil is het vaak wachten geblazen. Gelukkig hoeft u zich dan geen zorgen meer te maken over de juiste aansluiting.
In Frankrijk past iedere stekker: altijd en overal. 

Waarom elektrisch rijden een goede keuze is

We hoeven u waarschijnlijk niet te vertellen dat elektrisch rijden beter is voor het milieu. Elektrische auto’s stoten geen co2-gassen uit en elektromotoren zorgen voor stille autoritten en lage onderhoudskosten.
Bovendien hebben alle elektrische voertuigen een automaat en trekken ze veel sneller op dan auto’s met verbrandingsmotor. Het opladen van de accu is tevens vele malen goedkoper dan brandstof tanken aan de pomp.
Daarnaast worden de nieuwste accu’s steeds krachtiger (grotere actieradius) en beter betaalbaar.

Naast de vele praktische voordelen levert het aanschaffen van een elektrische auto kopers ook belastingtechnische voordelen op. De bijtelling voor elektrische auto’s ligt op 16% (2022) tot een bedrag van €35.000 euro.
Duurdere EV’s hebben een bijtelling die gelijkstaat aan die van benzine-, diesel- en hybride auto’s: 22%. Bezitters van een elektrische auto betalen bovendien geen motorrijtuigenbelasting en dragen geen extra belasting af over de koop van het voertuig.

Wat zijn de nadelen met een elektrische auto wanneer je op vakantie gaat?

In het bezit zijn van een elektrische auto heeft ook zo zijn nadelen. Hoewel sinds de ontwikkeling van de eerste elektrische modellen veel kritische punten zijn opgelost, kleven er tóch nog steeds een paar nadelen aan elektrisch rijden:

 • Een elektrische auto is ‘nog’ duurder dan een voertuig met verbrandingsmotor. We zeggen ‘nog’, omdat er waarschijnlijk een verandering in de lucht hangt.
 • Het tanken van benzine of diesel is met een paar minuten klaar. De accu van een elektrisch voertuig volladen duurt enkele tientallen minuten.
  Dit is bovendien afhankelijk van het laadvermogen van laadstations, die in de loop der jaren op sommige plekken al is verhoogd tot 350 kW. En wie weet wat de toekomst de elektrische auto nog meer te bieden heeft?
 • Veel elektrische voertuigen hebben geen trekhaak. Elektrische autovakanties met een caravan of aanhangwagen zijn dus vaak geen optie.

Ook op vakantie met een elektrische auto? Vijf adviezen om mee te nemen op reis

 • Stippel uw route vooraf uit en breng de laadvoorzieningen in kaart. Zo bent u mogelijke problemen altijd te slim af en komt u nooit met een lege accu langs de snelweg te staan. Gebruik bijvoorbeeld de ANWB routeplanner voor elektrische auto’s.
 • Neem meerdere laadpassen mee op reis. In Frankrijk en Italië worden bijvoorbeeld in sommige regio’s niet alle kaarten geaccepteerd.
 • Ga niet op reis naar het buitenland met een elektrische auto met korte actieradius (150-200 kilometer), want dan staat hij om de haverklap voor langere tijd aan de stroom en bent u dus ook veel langer onderweg.
  Nieuwe of occasion elektrische Ford-modellen hebben daarentegen een actieradius van minstens het dubbele; uitermate geschikt voor lange reizen. Neem bijvoorbeeld de Ford Mustang Mach-E GT, die tot wel 610 kilometer op één accu doorrijdt.
  Benieuwd naar deze auto? bekijk meteen ons Ford mustang aanbod.
 • Reserveer van tevoren een oplaadpunt op de vakantiebestemming.
 • Laad uw elektrisch auto tijdig op en bespaar energie met de Cruise Control.

Heeft u vragen over het op vakantie gaan met een elektrische auto? Neem dan contact op.

Heeft u behoefte aan meer adviezen om veilig en efficiënt op vakantie te gaan in een elektrische auto? Of bent u nieuwsgierig naar onze nieuwe- of occasion elektrische modellen? Neem dan contact op met de Ford vestiging bij jou in de buurt.
Of kom langs in onze showroom in LeeuwardenDrachtenHeerenveenSneek of Gorredijk . Wij helpen je graag.

Heb je niet gevonden wat je zocht? Neem dan contact met ons op

Sutherland Heerenveen
0513 62 34 15

Sutherland Leeuwarden
058 20 29 011

Sutherland Drachten
0512 88 10 10

Sutherland Sneek
0515 20 90 08

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw