Benzine of elektrische auto kopen

elektrisch vs benzine blogafbeelding

Als u op het punt staat een nieuwe auto aan te schaffen, komt u voor de keuze te staan: elektrisch of benzine rijden. Het maken van deze keuze is meer dan een beslissing over het type brandstof. Het is een keuze die invloed heeft op uw levensstijl, het milieu en natuurlijk uw portemonnee. Graag leggen we de verschillen uit in deze blog.

Elektrisch of benzine

Elektrisch rijden maakt gebruik van elektriciteit om de auto aan te drijven, terwijl benzineauto’s vertrouwen op de verbranding van fossiele brandstoffen. Dat is geen nieuws. Elektrische auto’s hebben batterijen die kunnen worden opgeladen via een laadpaal (thuis of bij een tankstation of parkeerplaats), terwijl benzineauto’s afhankelijk zijn van het regelmatig tanken van brandstof. Elektrische auto’s hebben vaak een lagere CO2-uitstoot per kilometer, waardoor ze een milieuvriendelijkere optie lijken.

Elektrische auto kopen

Elektrisch rijden is bijzonder geschikt voor stadsbewoners, forenzen en andere auto-eigenaren met een regelmatige rijroutine. Mensen die toegang hebben tot laadinfrastructuur, zoals oplaadpunten thuis of op het werk, hebben logischerwijs het meeste profijt van een elektrische auto. Daarnaast zijn elektrische auto’s vaak stiller en hebben ze een soepelere rijervaring, wat prettig en voordelig is in stedelijke gebieden.

Waarom elektrisch rijden

Het belangrijkste argument voor elektrisch rijden is de verminderde milieu-impact. Elektrische auto’s stoten lokaal geen schadelijke stoffen uit en dragen bij aan het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Bovendien zijn elektrische auto’s vaak goedkoper in gebruik, met lagere kosten per kilometer en minder onderhoud.

Waarom benzine rijden

Benzineauto’s hebben nog steeds voordelen, vooral voor diegenen die lange afstanden rijden of regelmatig op plekken komen waar oplaadpunten schaars zijn. De infrastructuur voor benzine is wereldwijd goed ontwikkeld, waardoor het vinden van tankstations heel gemakkelijk is. Benzineauto’s zijn ook geschikter voor mensen die geen oplaadpunt hebben thuis of niet in de gelegenheid zijn deze aan te (laten) leggen.

Elektrisch rijden niet altijd ideaal

Hoewel elektrisch rijden snel terrein wint, zijn er nog steeds situaties waarin het geen ideale keuze is. Het opladen van de auto kan een uitdaging zijn als u in een gebied woont waar u geen toegang heeft tot een laadpaal of een tankstation met oplaadlocatie voor elektrische auto’s. Daarnaast vormen lange afstanden met gebrek aan laadmogelijkheden een uitdaging. Daarbij kost het laden van een elektrische auto behoorlijk wat tijd. Bij een snellader staat u gerust twintig minuten te wachten. Dit is wel afhankelijk van de capaciteit van de lader en wat de auto kan verwerken. Benzine tanken is nog altijd sneller.

Is elektrisch rijden goedkoper dan benzine rijden?

Op de lange termijn kunnen elektrische auto’s goedkoper zijn dan benzineauto’s. Elektriciteit is over het algemeen goedkoper dan benzine en elektrische auto’s hebben minder bewegende delen, wat resulteert in lagere onderhoudskosten. Hoewel de aanschafprijs van een elektrische auto in de meeste gevallen hoger is, worden deze kosten na verloop van tijd gecompenseerd door lagere brandstof- en onderhoudskosten. Uiteraard speelt de prijs van elektriciteit hierbij een grote rol. Hoe hoger de prijs die u betaalt voor een KWh, hoe hoger de kosten van het elektrisch rijden.

Hybride auto als ideaal compromis tussen elektrisch en benzine

Hybride auto’s bieden een compromis tussen elektrisch en benzine rijden. Ze combineren een traditionele verbrandingsmotor met een elektrische aandrijving. Dit zorgt ervoor dat de auto het efficiënte van een elektrische auto heeft voor kortere ritten en de flexibiliteit van een benzineauto voor langere afstanden. Hybride auto’s zijn een overgangsoplossing die zowel duurzaamheid als bereikbaarheid combineert.

Benzine of elektrische auto kopen?

De keuze van een benzine of elektrische auto kopen, hangt af van uw persoonlijke situatie. Dit is volledig afhankelijk van uw levensstijl, rijgewoonten en de beschikbaarheid van laadpunten in uw omgeving. Beide opties hebben hun voordelen en nadelen en het is belangrijk om de juiste keuze te maken op basis van uw specifieke behoeften.

Heeft u vragen over elektrisch rijden of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met de Ford Sutherland vestiging bij u in de buurt. Of kom langs in onze showroom in Leeuwarden, Drachten, Heerenveen of Sneek. Wij helpen u graag.

Heb je niet gevonden wat je zocht? Neem dan contact met ons op

Sutherland Heerenveen
0513 62 34 15

Sutherland Leeuwarden
058 20 29 011

Sutherland Drachten
0512 88 10 10

Sutherland Sneek
0515 20 90 08

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw