Het belang van goede autoverlichting: welke lampen zitten er in uw auto?

Autoverlichting is een onmisbaar onderdeel van veiligheid op de weg. Goede verlichting zorgt ervoor dat u als autobestuurder goed zichtbaar bent voor anderen en dat uzelf een goed zicht hebt op de weg. Misschien vraagt u zichzelf wel eens af: “Welke lampen zitten er in mijn auto?”. Daarom geven wij in dit blog inzicht in de verschillende soorten lampen in auto’s. Zodat u in ieder geval goed zichtbaar en veilig de weg op kunt.

De verschillende soorten lampen van een auto

Een auto heeft verschillende soorten lampen die elk een specifieke functie hebben. De bekendste lampen zijn natuurlijk de koplampen die zorgen voor goed zicht op de weg en dat u goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Dat geldt ook voor de achterlichten. Met de remlichten laat u zien wanneer u remt, waarschuwend voor de weggebruikers achter u. De knipperlichten zijn bedoeld voor het richting aangeven en de kentekenplaatverlichting zorgt ervoor dat het kenteken van de auto altijd goed leesbaar is. Een helderrood mistlicht op de achterkant van de auto is verplicht in Nederland.

Of uw auto is uitgerust met mistlampen aan de voorkant is afhankelijk van het type en model van de auto. Mistlampen zijn extra lampen die speciaal zijn ontworpen om het zicht te verbeteren bij mistige weersomstandigheden. Deze bevinden zich lager aan de voorkant van de auto en zorgen voor een brede, vlakke lichtbundel op de grond en de reflectie van mist vermindert.

Welk autolampje heb ik nodig?

Als u zelf een lampje van de auto wilt vervangen, moet u rekening houden met de fitting, het soort lamp en het vermogen van de lamp. Welke lampen u nodig hebt, is te vinden in de handleiding van de auto. Ook op de fitting van de oude lampjes staat aangegeven wat voor soort lampje het is.

De meest voorkomende autolampen zijn H1, H4 of H7. Deze types lampen worden meestal gebruikt voor de koplampen. H1-lampen geven een enkele lichtstraal en worden vaak gebruikt als dimlichten. H4-lampen geven een dubbele lichtstraal en werken als grootlicht en dimlicht. De H7 autolamp is alleen geschikt voor de grootlichtkoplampen.

In sommige auto’s zijn H11 lampen gemonteerd. Deze geven een enkele lichtstraal en worden gebruikt als dimlicht en mistlicht. Vaak worden deze gecombineerd met een H4 of H7-lampje. Voor de kentekenverlichting en in het interieur worden meestal T10 lampjes gebruikt, dit zijn hele klein lampjes en fittingen.

Bij het kopen van nieuwe autolampen, is het verstandig om te letten op de spanning van de lampen. Sommige auto’s hebben een specifiek wattage of voltage nodig. Kijk ook goed of het gaat om halogeen, xenon, Led of gloeilampen.

Diverse soorten verlichting: van halogeen tot xenon

In auto’s worden verschillende lampen gebruikt. De meest voorkomende soort lampen in auto’s zijn halogeenlampen. Ze produceren helderwit licht en worden gebruikt voor koplampen, achterlichten, remlichten, knipperlichten en mistlampen. Ledlampen worden steeds populairder dankzij hun beperktere energieverbruik, langere levensduur en het heldere licht. Ledlampen zijn te vinden in auto’s als koplampen, achterlichten, remlichten, knipperlichten en interieurverlichting.

Xenonlampen worden vaak in auto’s geplaatst om de uitstraling van de auto te verbeteren. Deze lampen zijn vooral geschikt als koplampen en geven een helder en intens wit licht. Een ander voordeel is dat het licht van xenonlampen lijkt op natuurlijk daglicht, waardoor het de vermoeidheid van de bestuurder kan verminderen.

Gloeilampen komen steeds minder vaak voor in auto’s, maar in het interieur, dashboard en als kentekenplaatverlichting zien we ze nog wel eens.

Reservelampen: verstandig om bij u te hebben

In Nederland is het niet verplicht om een setje reservelampen in de auto te hebben. Het is natuurlijk wel verstandig, omdat een defecte lamp tijdens het rijden onveilig is én kan leiden tot een boete. Volgens de Nederlandse wet moeten alle verlichtingssystemen van een voertuig namelijk goed functioneren. Als een lamp kapotgaat, moet deze zo snel mogelijk worden vervangen. Wij raden aan om dit direct of in ieder geval zo snel mogelijk te doen. Het hebben van reservelampen zorgt ervoor dat u voorbereid op pad gaat en in staat bent om de lamp ter plekke te vervangen.

Welke lampen moet u dan hebben, vraagt u zich misschien af. De specifieke lampen die nodig zijn, verschillen per type auto. Over het algemeen bestaat een setje reservelampen uit een set koplampen, achterlichten, remlichten en knipperlichten.

5 tips voor lampen in auto’s

Goede autoverlichting is van cruciaal belang voor de veiligheid van zowel bestuurder als medeweggebruiker. Slechte verlichting kan leiden tot misverstanden, verkeerde inschattingen en potentieel gevaarlijke situaties.

Tip 1 Werken alle auto lampen?

Controleer regelmatig de werking van alle lampen, inclusief knipperlichten en remlichten. Doe dit bijvoorbeeld elke maand.

Tip 2 Houdt reservelampen in de auto.

Zorg ervoor dat er altijd een setje reservelampen in de auto ligt, inclusief gereedschap om ze te vervangen. Bij Ford Sutherland geven we u graag advies over welke lampen u nodig heeft.

Tip 3 Was regelmatig uw auto.

Maak de koplampen regelmatig schoon om ervoor te zorgen dat ze optimaal licht geven. Hoe vaak uw auto wassen? Lees hier onze tips voor een perfect schone auto

Tip 4 Stel de koplampen correct af.

Stel de koplampen correct af om verblinding van andere weggebruikers te voorkomen. Dit wordt ook jaarlijks gecontroleerd bij de Apk-keuring, maar onze monteurs kijken het met alle plezier een keer extra na.

Tip 5 Schakel het grote licht uit.

Schakel het grote licht uit zodra u een tegenligger signaleert om verblinding van andere weggebruikers te voorkomen.

Wilt u zeker weten dat de verlichting van uw auto in orde is? Of bent u benieuwd welke lampen u nodig heeft in het setje reservelampen? Onze monteurs denken graag met u mee. Kom langs bij de vestiging van Sutherland in uw buurt. De koffie staat klaar!

Heb je niet gevonden wat je zocht? Neem dan contact met ons op

Sutherland Heerenveen
0513 62 34 15

Sutherland Leeuwarden
058 20 29 011

Sutherland Drachten
0512 88 10 10

Sutherland Sneek
0515 20 90 08