Hoe vaak auto wassen? Tips voor een perfect schone auto

Een schone auto is niet alleen fijn om naar te kijken, maar het onderhouden van een goede autowasroutine is ook essentieel voor het behoud van de lak en het voorkomen van roest. Hoe vaak moet de auto eigenlijk worden gewassen? Wij geven graag antwoord op deze vraag en delen een paar handige tips voor het wassen van uw auto.

Hoe vaak de auto wassen?

Hoe vaak de auto moet worden gewassen, hangt af van een paar zaken. Denk hierbij aan het weer, op welke wegen u het meest rijdt en hoeveel tijd u heeft voor het wassen van de auto. Ford Sutherland raadt aan om de auto ongeveer eens per twee weken te wassen. Bij heel stoffige wegen of als er sprake is van veel vliegen op de voorruit, kan het nodig zijn om vaker te wassen. In de winter, als er gestrooid wordt, is het belangrijk om de auto vaker te reinigen om het strooizout van de auto te verwijderen. Zout kan ervoor zorgen dat onderdelen van de auto sneller roesten.

Met de hand of door de wasstraat?

Het grootste voordeel van het wassen met de hand is de controle. U staat er met de neus boven, waardoor u gerichter kunt werken en beter bij moeilijk bereikbare plekken komt. Bovendien biedt het de mogelijkheid om zelf de juiste autoshampoo en andere materialen te kiezen om de lak optimaal te beschermen. Het nadeel is dat handmatig wassen tijdrovend kan zijn, vooral als het om een grote auto gaat, en dat het fysiek zwaar werk is.

Wasstraten en wasboxen bieden met name gemak en tijdsbesparing. Snel en efficiënt de auto wassen, zonder al te veel gedoe. Het nadeel is dat de borstels en materialen in een wasstraat of wasbox niet altijd even zacht zijn voor de lak. Dit kan op de lange termijn krasjes en beschadigingen veroorzaken.

De onderkant van de auto wassen

Het reinigen van de onderkant van de auto is net zo belangrijk als de rest van de auto. Door het rijden tijdens verschillende weersomstandigheden, verzamelen vuil, modder en roest zich op de onderkant van de auto. Door dit regelmatig schoon te maken, voorkomt u dat de corrosie zich verder verspreid en de levensduur van de auto wordt ingekort. Een goede manier om de onderkant van de auto te reinigen, is het gebruik van een hogedrukreiniger. Richt de straal op de onderkant van de auto en spoel al het vuil weg. In de wasstraat bestaat de keuze uit diverse programma’s, waarbij de meest uitgebreide vaak de onderkant van de auto meenemen.

Saharazand van de auto wassen

Niets vervelender dan bij de auto aankomen en zien dat deze volledig onder het saharazand zit. Het verwijderen van saharazand kan lastig zijn, omdat het zich vasthecht aan de lak. Een goede manier om het zand te verwijderen, is door de auto eerst grondig te spoelen om losliggend vuil weg te spoelen. Vervolgens kunt u de auto wassen met een speciale reiniger die specifiek is ontworpen om zand en vuil te verwijderen. Breng de reiniger aan op de auto en laat het enige tijd inwerken. Gebruik daarna een zachte borstel of spons om het vuil voorzichtig weg te schrobben. Spoel de auto tenslotte grondig af met schoon water.

Vogelpoep, insecten en boomhars van de auto wassen

Sommige soorten hardnekkig vuil, zoals vogelpoep, boomhars, insectenresten en teer, zijn moeilijk te verwijderen van de lak of ruiten. Het is belangrijk om deze vlekken zo snel mogelijk aan te pakken, omdat ze de lak kunnen aantasten. Voor vogelpoep en insectenresten bestaan speciale reinigers. Deze worden direct op de vlekken gespoten en kunnen na een inwerktijd worden weggeveegd met een microvezeldoek. Voor boomhars en teer is een mild oplosmiddel vaak de oplossing, zoals isopropylalcohol (IPA). Dit is verkrijgbaar bij de meeste drogisten en weekt de vlekken gemakkelijk los van de lak.

De juiste volgorde bij het wassen van de auto

Bij het wassen van de auto is het belangrijk om de juiste volgorde van handelingen aan te houden om de kans op beschadigingen te verkleinen. Eerst moet het losliggende vuil, stof en zand van de auto worden gespoeld. Vervolgens gebruikt u een speciale autoshampoo en een zachte spons om de auto te wassen. Begin bovenaan en werk dan naar beneden. Werk ook van voor naar achter. De ingezeepte auto wordt afgespoeld met schoon water en daarna eventueel afgedroogd met een zachte microvezeldoek of schone zeemleren doek om watervlekken te voorkomen.

Do’s en don’ts bij het wassen van de auto

Do’s:

  • Gebruik speciale autoshampoos en materialen die zacht zijn voor de lak;
  • Spoel de auto regelmatig af, vooral na het rijden op stoffige wegen of in de wintermaanden;
  • Reinig de ramen en spiegels met een glasreiniger en een schone microvezeldoek;
  • Gebruik een speciale velgenreiniger om remstof en vuil van de velgen te verwijderen.

Don’ts:

  • Gebruik geen huishoudelijke schoonmaakmiddelen, omdat deze de lak kunnen beschadigen;
  • Was de auto niet in direct zonlicht, omdat dit watervlekken kan veroorzaken;
  • Gebruik geen harde borstels of schurende materialen om de lak te reinigen;
  • Wrijf niet te hard over de lak om krassen te voorkomen.

Met deze tips en richtlijnen zorgt u ervoor dat uw auto altijd schoon en glanzend blijft. Een goede wasroutine draagt bij aan het behoud van de waarde en de uitstraling van de auto, en het zorgt ervoor dat u er jarenlang plezier heeft van de auto.

Onze adviseurs helpen u graag bij het uitzoeken van de juiste wasmiddelen voor uw auto. Of heeft u een kleine kras gezien op de auto na het wassen en wilt u die bijwerken met een lakstift? Deze zijn verkrijgbaar in onze webshop. Wij denken graag met u mee. Kom langs bij de vestiging van Sutherland in uw buurt. De koffie staat klaar!

 

 

Heb je niet gevonden wat je zocht? Neem dan contact met ons op

Sutherland Heerenveen
0513 62 34 15

Sutherland Leeuwarden
058 20 29 011

Sutherland Drachten
0512 88 10 10

Sutherland Sneek
0515 20 90 08

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw