Wat is een APK en wat houdt dit precies in?

Wat is een APK

Rijdt u jaarlijks heel veel of juist vrij weinig rond in uw auto? Voor de APK maakt het geen verschil. De Algemene Periodieke Keuring – de volledige naam zegt het al – is regelmatig verplicht voor iedere autobezitter die in Europa de weg opgaat. Waarom is een APK-keuring nodig? Voor het vergroten van de verkeersveiligheid en het bieden van bescherming voor het milieu. Weet u wanneer uw voertuig weer aan de beurt is? Plan uw afspraak op tijd om consequenties te voorkomen!  

Welke voertuigen moeten verplicht voor de apk-keuring?

De periodieke inspectie van voertuigen is door de overheid verplicht gesteld voor meerdere typen rijtuigen. Wagens met verbrandingsmotor, elektrische aandrijving of een combinatie van beide moeten meestal Apk-gekeurd worden. Voor voertuigen van minimaal 50 jaar oud geldt een uitzondering. Die krijgen het stempel ‘oldtimer’ en vallen buiten deze regelgeving. Ook motors, scooters, brommers, bromfietsen en caravans hoeven niet voor de apk, al staat dit in Europa wel voortdurend ter discussie.

Voor deze motorrijtuigen geldt dus wél een apk-verplichting:

  • Alle personenauto’s (jonger dan 50 jaar)
  • Bedrijfswagens
  • Bussen
  • Campers
  • Rijtuigen met drie wielen
  • Aanhangers (> 3.500 kg)

Heeft u één of meerdere van bovenstaande motorrijtuigen in bezit? Dan is het nooit verkeerd om even te checken tot wanneer de apk geldig is. Indien de geldigheid ervan binnenkort verstrijkt, maak dan alvast een afspraak bij de Ford Sutherland-dealer in uw buurt. Wij keuren ieder apk-benodigd voertuig. Dit betekent rijtuigen van elk erkend automerk: van diesel- en benzineauto’s tot aan hybride en elektrische voertuigen. Kom gerust langs!

Hoe lang duurt een apk-keuring?

Uw motorrijtuig wordt tijdens de apk-keuring op meerdere (technische) onderdelen grondig gecontroleerd met betrekking tot verkeersveiligheid, milieu en registratie. Uit deze inspectie rolt altijd een oordeel, waarbij de wagen wel of niet wordt goedgekeurd voor een volgende periode. Let wel: het gaat hier om de actuele situatie. In de tussentijd kan er natuurlijk van alles gebeuren wat van invloed kan zijn op de prestaties en betrouwbaarheid van uw motorrijtuig. De apk geeft dus geen garanties voor de nabije toekomst.

Sinds mei 2018 gelden verscherpte eisen voor het verlenen van groen licht. Dit heeft te maken met de voortdurende uitbreiding van technologische mogelijkheden binnen autosystemen. Daarom is de checklist eveneens verder uitgebreid en duurt de apk-controle iets langer dan voorheen. Denk aan een veiligheidscontrole voor mechanismen als de elektrische stuurbekrachtiging, het antiblokkeersysteem (ABS) of de techniek achter het remsysteem. Speciaal voor dieselauto’s wordt sinds 2021 ook een roetfiltertest uitgevoerd.

Hoe lang is een apk geldig?

Wanneer uw auto of rijtuig weer voor de apk-keuring moet, hangt sterk af van zijn leeftijd. Hoe ouder het voertuig, hoe korter de geldigheid van de apk; dat is de vuistregel. Deze bepaling gaat, zoals u eerder las, alleen niet meer op voor wagens met een leeftijd van minimaal 50 jaar. Heeft u pas geleden een nieuwe auto, bus of camper gekocht? Dan is uw antwoord op de vraag tot wanneer de apk geldig is: meerdere jaren. Voor ieder type voertuig is de geldigheidsduur namelijk weer anders vastgelegd. Zo zit dit bij uw wagen:

  • Benzineauto

Bij een nieuwe auto met benzinemotor verloopt de apk-geldigheid na 4 jaar. Wanneer uw voertuig voor de eerste keer apk-gekeurd wordt, dan gebeurt er automatisch iets met de geldigheidsduur ervan. Deze periode halveert en gaat dus van 4 naar 2 jaar. Bij een leeftijd van 8 jaar geldt zelfs een jaarlijkse verplichting om uw auto apk te keuren.

  • Dieselauto

Nieuwe diesels zijn apk-gekeurd tot 3 jaar na productie. Daarna gaat u ieder kalenderjaar bij de garage langs voor deze grondige controlebeurt.

  • Hybride auto

Voor hybride auto’s worden dezelfde afspraken nageleefd als voor benzineauto’s: na vier jaar de eerste apk-keuring, vervolgens na 2 jaar en na het bereiken van de leeftijd van 8 jaar jaarlijks.

  • Elektrische auto

Ook voor elektrische motorrijtuigen is dezelfde geldigheid van toepassing als voor benzine- en hybride auto’s.

Wilt u in één oogopslag weten wanneer de apk van uw auto gaat verlopen? Zoek uw voertuig op met de handige kentekencheck van de RDW!

Wat kost een Apk-keuring?

In vergelijking met onderhouds- en reparatiebeurten betaalt u voor een apk-keuring meestal een flink stuk minder. Wat u precies kwijt bent, is afhankelijk van eventueel kritische punten die tijdens de keuring worden ontdekt. In goed overleg wordt dan vaak bepaald om dit meteen te herstellen. Bij Sutherland betaalt u nooit te veel voor de Apk-keuring. Onze inspecteurs zien dagelijks meerdere automerken en -types voorbij komen en garanderen daarom een snelle en efficiënte inspectie. Zo houden we de apk betaalbaar voor u.

Moet uw auto binnenkort weer voor de keuring? Maak gelijk een online afspraak en kom langs bij Ford Sutherland! Terwijl wij uw voertuig inspecteren, kunt u ervoor kiezen om even te blijven wachten. Heeft u geen tijd te verliezen? Reserveer dan ook uw vervangend vervoer bij Sutherland! Snel en gemakkelijk geregeld.

Heb je niet gevonden wat je zocht? Neem dan contact met ons op

Sutherland Heerenveen
0513 62 34 15

Sutherland Leeuwarden
058 20 29 011

Sutherland Drachten
0512 88 10 10

Sutherland Sneek
0515 20 90 08

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw