Wanneer is het tijd voor zomerbanden?

Op twee momenten van het jaar gaat u langs de werkplaats om andere banden onder uw auto te laten monteren. Van zomer- naar winterbanden bij koudere weersomstandigheden en in het voorjaar gebeurt dit precies andersom. Tenzij u rondrijdt met 4-seizoenenbanden natuurlijk. Dan komt een bandenwissel pas kijken als het écht nodig is om (weer) veilig en vertrouwd de weg op te gaan. Voor andere automobilisten is het belang van winterbanden meestal een stuk hoger. Toch is op tijd wisselen naar zomerbanden zeker net zo belangrijk.

Doorrijden op winterbanden is geen goed idee

Zodra de temperatuur (voor langere tijd) boven de 7 graden uitkomt, is dat uw moment om een afspraak in te plannen bij de garage. Rijdt u tijdens de meimaand nog steeds – onbewust waarschijnlijk – op winterbanden? Laat ze niet langer eronder zitten en vermijd langere afstandsritten. Winterbanden slijten makkelijk en sneller bij temperaturen waarvoor ze niet bedoeld zijn. Dit betekent sneller kosten rijden voor nieuwe banden. Bovendien zorgen zomerbanden vanaf dit kwik voor meer grip en comfort achter het stuur.

Wat zijn de voordelen van zomerbanden?

Wanneer het moment daar is om zomerbanden te wisselen, kunt u dit om meerdere redenen beter meteen ook regelen. Winter- en zomerbanden hebben beide zo hun voordelen, mits ze onder de juiste omstandigheden onder uw auto zitten. Nu de zomer in aantocht is, profiteert u met zomerbanden op verschillende manieren tijdens het autorijden.

  • Meer controle over het stuur. Waar winterbanden bij lage temperaturen en gladde wegdelen juist zorgen voor een veiligere reis, geven zomerbanden de rest van het jaar meer grip op de weg. Dat komt door een aantal belangrijke verschillen in de diepte van het bandenprofiel, de samenstelling van rubber en het profielpatroon. In het kort komt het erop neer dat zomerbanden bij hogere temperaturen zorgen voor een betere wegligging van uw auto, zodat u maximale controle over het stuur houdt.
  • Kortere remweg van de auto. Zomerbanden worden gemaakt van minder natuurlijk rubber, wat bij hogere temperaturen positieve invloed heeft op de remweg. Of het buiten lekker warm of extreem heet is: u staat met zomerbanden eerder stil tijdens het afremmen dan met winterbanden.
  • Meer kilometers op een volle tank. Op tijd wisselen van winter- naar zomerbanden is een goede keuze voor het milieu én voor uw portemonnee. U rijdt namelijk een stuk zuiniger wanneer u op het juiste moment de juiste banden laat monteren.
  • Duurzamer onderweg. Naast zuiniger in verbruik is het wisselen naar zomerbanden bij stijgende temperaturen ook een slimmere keuze in gebruik. Zoals eerder genoemd slijten winterbanden sneller tijdens warme periodes, waardoor ze eerder toe zijn aan vervanging. Bespaar uzelf deze onnodige, extra kosten door tijdig te wisselen naar zomerbanden.

Wilt u nóg een duurzame keuze maken? Combineer de bandenwissel dan eens met een grondige voorjaarsinspectie, een aircocheck of een van onze andere services. Bij Ford Sutherland zorgen we ervoor dat uw auto op alle vlakken optimaal en economisch blijft presteren.

Heb je niet gevonden wat je zocht? Neem dan contact met ons op

Sutherland Heerenveen
0513 62 34 15

Sutherland Leeuwarden
058 20 29 011

Sutherland Drachten
0512 88 10 10

Sutherland Sneek
0515 20 90 08

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw