Waarschijnlijk ben je wel bekend met het fenomeen auto van de zaak. Je rijdt met de wagen die jouw werkgever ter beschikking stelt voor zakelijke doeleinden, maar in de praktijk rijd je ook privé met deze auto. Dit roept vragen op over de kosten, de bijtelling en de bijbehorende belastingen. Wat zijn de verschillen tussen zakelijke kilometers en privé kilometers en wat betekent dat voor jouw financiën?
Een auto van de zaak is de auto die je van je werkgever krijgt om zakelijke ritten mee te maken. Het grote voordeel van een auto van de zaak is dat je geen eigen auto hoeft aan te schaffen en vaak minder kosten hebt voor bijvoorbeeld onderhoud en verzekering. Maar als je met de auto van de zaak ook privé rijdt, krijg je te maken met de bijtelling. Dit kan de belastingdruk verhogen, omdat de fiscus het privégebruik van de auto als een vorm van inkomen ziet.
Auto van de zaak privé rijden: de regels
Het privégebruik van een auto van de zaak is toegestaan, maar het heeft fiscale gevolgen. Je moet dan namelijk rekening houden met de zogenaamde bijtelling. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto en dit percentage wordt bij jouw belastbaar inkomen opgeteld. De hoogte van de bijtelling hangt onder andere af van de CO2-uitstoot van de auto en de waarde van de auto.
Gebruik je de auto van de zaak voor minder dan 500 privé kilometers per jaar? Dan wordt het privégebruik van de auto niet belast. Dit wordt vaak de ‘500 kilometer-regel’ genoemd. In dat geval hoef je geen bijtelling te betalen, maar je moet wel kunnen aantonen dat je de auto daadwerkelijk minder dan 500 kilometer privé hebt gebruikt. Dit kan door bijvoorbeeld een rittenadministratie bij te houden. Als je meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan geldt de bijtelling voor de auto van de zaak.
Auto van de zaak bijtelling: wat betaal je?
De bijtelling is dus een percentage van de cataloguswaarde van je auto. Dit percentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto en de cataloguswaarde. Het percentage varieert tussen de 22% en 17%, afhankelijk van de milieuvriendelijkheid van de auto. De hoogte van de bijtelling heeft verder niets te maken met aantal kilometers dat je privé rijdt.
De bijtelling is dus een flinke kostenpost. Het is daarom belangrijk om goed te berekenen hoeveel je privé rijdt en of het financieel voordelig is om de auto van de zaak ook privé te gebruiken. Als je de 500 kilometer grens overschrijdt, dan moet je je goed voorbereiden op de extra belastingdruk.
De kosten van een auto van de zaak
Naast de bijtelling zijn er nog andere kosten die je moet overwegen wanneer je de auto van de zaak privé gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan brandstofkosten. Als je de auto ook privé gebruikt, kan jouw werkgever ervoor kiezen dat je die brandstofkosten zelf moet betalen. Sommige werkgevers maken voor de brandstofkosten geen onderscheid tussen zakelijke en privé-kilometers.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je in sommige gevallen moet bijdragen aan de verzekering en het onderhoud van de auto. Dit hangt af van de afspraken die je met je werkgever hebt gemaakt.
Privégebruik auto van de zaak
Het privégebruik van een auto van de zaak lijkt aantrekkelijk. Dit is zeker het geval als je de verzekering en het onderhoud (deels) vergoed krijgt. Toch moet je goed nadenken over de financiële gevolgen. Als je regelmatig privé rijdt met de auto van de zaak, kunnen de kosten snel oplopen door de bijtelling.
Een rittenadministratie bijhouden is dus handig, vooral als je dicht bij de 500 kilometer grens zit. Zo voorkom je dat je onterecht bijtelling moet betalen. Daarnaast is het verstandig om de voordelen van de auto van de zaak af te wegen tegen de kosten. In sommige gevallen is het financieel voordeliger om een eigen auto aan te schaffen en zakelijke kilometers op een andere manier te regelen.
Is de auto van de zaak iets voor jou?
Het privégebruik van de auto van de zaak biedt aantrekkelijke voordelen, maar het brengt ook financiële overwegingen met zich mee. Door goed op de hoogte te zijn van de bijtelling en de bijbehorende kosten, ben je in staat om een weloverwogen beslissing te maken over het rijden van jouw Ford, zowel zakelijk als privé.
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en voordelen van de auto van de zaak in jouw situatie? Of wil je meer weten over hoe je de kosten kunt optimaliseren? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.