Welke benzine moet ik tanken: E5 of E10?

Wanneer u voor het eerst met een gloednieuwe of occasion benzineauto aan de pomp staat, vraagt u zich vast af welk benzinetype er nu in de tank moet. U kijkt op de brandstofslangen en ziet dat de keus gaat tussen E5 of E10. Misschien had u dit al eerder bedacht, bijvoorbeeld toen het desbetreffende lampje in de auto begon te branden. In de hoop het juiste antwoord aan de pomp te vinden, komt u toch meestal bedrogen uit. Daarom vertellen wij u in deze blog precies hoe dit zit.

Wat is benzine?

Om het juiste brandstoftype voor uw motorvoertuig te bepalen, is het goed om eerst te weten wat voor vloeistof benzine eigenlijk is. Benzine, ook wel gasoline genoemd, is bewerkte aardolie afkomstig uit raffinaderijen. Na het winnen van deze ruwe grondstof is het dus (nog) niet meteen geschikt voor gebruik. Daarvoor moet de aardolie eerst geraffineerd worden volgens een vast proces. Destilleren – de vloeistof verhitten tot verschillende temperaturen – is de belangrijkste stap om uiteindelijk benzine te krijgen.

Tot 2019 kenden we benzine nog onder de namen Euro95 en Euro98, wat stond voor de specifieke Europese eisen aan deze brandstof. Nu heten ze brandstof E10 en E5. De reden van deze naamswijziging is om voor heel Europa standaard dezelfde benzinenamen te gebruiken. Zo wordt verwarring onder buitenlandse automobilisten aan de Nederlandse pompstations voorkomen. En andersom natuurlijk ook.

Wat is brandstoftype E10?

E10-benzine is de meest voorkomende brandstof voor benzinevoertuigen langs de Nederlandse wegen. Het getal tien staat hierbij voor het percentage bio-ethanol (10%) in de brandstof. De overige 90% is pure benzine. Dat vrijwel ieder pompstation in Nederland de mogelijkheid biedt om de auto met E10 vol te gooien, heeft dan ook alles te maken met de samenstelling van dit benzinetype. De productie van bio-ethanol is naar verluid milieuvriendelijker dan dat van benzine, dus probeert de overheid door het aanbieden van brandstof met een hoger aandeel van deze vloeistof (E10) de uitstoot van co2 te beperken.

Wat is E5-benzine?

Waar brandstofcode E5 voor staat laat zich vast raden: 5% bio-ethanol tegenover 95% pure benzine. Deze brandstof komt u op veel plekken in het Nederlandse wegennet tegen, maar niet overal. Langs auto- en snelwegen is E5 vrijwel overal aanwezig, hoewel het binnen de bebouwde kom soms even goed zoeken is. Deze benzine bevat méér benzine dan E10, wat maakt dat deze brandstof zuiniger in gebruik is. Bovendien komt E5 de kwaliteit en het behoud van de motor ten goede, omdat er minder bio-ethanol met benzine is vermengd.

Welke brandstof is nu zuiniger: E5 of E10?

Eigenlijk is deze vraag niet eenduidig te beantwoorden. Het is maar net wat u onder ‘zuinig’ verstaat. Als we uitgaan van de gedachtegang van de overheid, dan levert E10 een besparing op voor het milieu. Maar kijken we naar het verbruik in de praktijk, dan ziet E5 er waarschijnlijk een stuk aantrekkelijker uit: 2,5 tot 5 procent zuiniger dan E10-benzine. En zoals u zojuist las, presteert een benzinemotor over het algemeen beter met E5.

Toch zijn er ook andere factoren van invloed op het bepalen van de meest zuinige benzine voor onderweg. Zo wegen ook het type voertuig, uw eigen rijgedrag op de weg én de omstandigheden tijdens het rijden – denk aan de weer- en verkeerssituatie – hierin mee. Feit is wel dat kiezen voor een zuinige brandstof in combinatie met een zuinige auto samen leiden tot minder brandstofkosten en een grotere besparing van het milieu.

Wat is nu beter voor mijn auto: E5 of E10?

Gaat u dadelijk uw nieuwe of occasion auto tanken met E5 of E10? Bedenk dan dat 9 op de 10 auto’s met benzinemotor E10 nodig hebben. Er wordt algemeen verondersteld dat voertuigen met bouwjaar na 2000 een moderne benzinemotor onder de kap hebben zitten.

Dit type verbrandingsmotoren bestaat uit roestbestendige materialen, waardoor de corrosieve bijwerking van bio-ethanol alvast geen invloed meer kan uitoefenen.

E10 is dus overal langs de Nederlandse wegen verkrijgbaar en is tegelijkertijd ook goedkoper dan E5. Tóch raden wij u aan om eerst de handleiding van uw aanwinst erbij te pakken nog voor u besluit de brandstofslang uit de houder te pakken. Hierin staat namelijk altijd vermeld welk type benzine het beste is voor de motor van uw auto. Want er bestaan uitzonderingen, bijvoorbeeld voor moderne voertuigen met een specifiek type motor.

Adviseert de handleiding van uw auto brandstoftype E10? Dan wil dat niet meteen zeggen dat E5 gelijk afvalt. Bent u benieuwd of E5 ook geschikt is? Of tankt u per ongeluk de verkeerde benzine? Neem dan gerust contact op met de Ford werkplaats. Onze autospecialisten voorzien u graag in beide gevallen van de juiste informatie.

Heb je niet gevonden wat je zocht? Neem dan contact met ons op

Sutherland Heerenveen
0513 62 34 15

Sutherland Leeuwarden
058 20 29 011

Sutherland Drachten
0512 88 10 10

Sutherland Sneek
0515 20 90 08

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw