Olie verversen

Olie is een onmisbaar vloeibaar onderdeel van je auto. De olie in de motor van je auto heeft namelijk verschillende belangrijke functies. Kort samengevat zorgt olie ervoor dat de motor van de auto goed en probleemloos zijn werk kan doen. Daarom is het op peil houden van je motorolie en het regelmatig verversen ervan belangrijk voor een probleemloze werking van de motor.

Belangrijke functies van motorolie

In de eerste plaats zorgt olie ervoor dat de bewegende delen van de motor elkaar niet raken. Hierdoor wordt wrijving en slijtage tot een minimum beperkt. De olie voert eventuele vuildeeltjes meteen af zodat de motor schoon blijft. Daarnaast beschermt motorolie tegen corrosievorming. En ook het zorgen van een perfecte afdichting van zuigerveren, klepgeleiders en keerringen is een belangrijke functie van de olie. Maar de allerbelangrijkste taak is het koelen van de hete onderdelen van de motor.

Hoe vaak moet de motorolie worden ververst?

Hoe vaak de olie moet worden ververst hangt af van het type auto. Ook is het aantal gereden kilometers een belangrijke indicator. In het instructieboekje van je auto staat hoe vaak je dit het beste kunt doen. Wij adviseren je om in elk geval één keer per maand het oliepeil even te checken. Én we adviseren je om eens per jaar – of na zo’n vijftienduizend kilometer – de olie te (laten) verversen.

Natuurlijk controleren wij graag het oliepeil voor je. Kom daarvoor gerust langs bij een van onze vestigingen. Bij Sutherland verversen wij sowieso standaard de olie bij elke Ford Motorcraft Service beurt.

Welke olie heb ik nodig voor mijn auto?

Er zijn nogal wat verschillende soorten motorolie op de markt: het is dan ook niet meer dan logisch dat je zich afvraagt welke olie je moet hebben. Zo zijn er minerale, vol synthetische en half synthetische oliën. Een synthetische olie is kwalitatief gezien de beste keus voor je auto. Deze variant blijft langer kleverig en sterk waardoor verversen minder snel nodig is. En met deze motoroliesoort verbruikt je auto minder brandstof.

Uit welke typen olie kan ik kiezen?

In het instructieboekje van je auto staat aangegeven welke olie er in je auto moet. Zo kan er in het boekje staan dat je een 10W-30, 10W-40, 5W-40 of 5W-30 olie moet hebben. Hierbij staat het eerste getal voor de viscositeit, oftewel de dikte van de olie. Hoe lager het getal, des te dunner de olie. Het tweede getal geeft de viscositeit van de olie weer bij hoge temperaturen. Hoe hoger dit getal, des te dikker de olie. Het is hoe dan ook belangrijk om wel steeds dezelfde olie te gebruiken.

Onze servicemonteurs maken graag gebruik van de Castrol Magnatec 5W-30 motorolie. Dit is een vol-synthetische olie waarmee alle Ford-motoren – en zeker ook vele andere motortypen – uitstekend presteren. Deze motorolie is zodanig dik dat het een goede beschermlaag op de motoronderdelen aanbrengt zodat slijtage optimaal wordt tegengegaan. En de olie geeft constante en uitmuntende bescherming tegen het te heet worden van de motor.

Heb je vragen over motorolie voor je auto?

Daarom regelmatig olie verversen

  • Tegengaan van roestvorming
  • Verminderen vuildeeltjes in de olie
  • Zekerheid van de juiste oliedikte
  • Voorkomen van schade aan de motor
  • Langer plezier van je auto

Tijd voor reparatie of onderhoud? Maak bij ons eenvoudig een online werkplaatsafspraak.

Sutherland Heerenveen
0513 62 34 15

Sutherland Leeuwarden
058 20 29 011

Sutherland Drachten
0512 88 10 10

Sutherland Sneek
0515 20 90 08

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw