De geschiedenis van Ford

De geschiedenis van Ford begint met Henry Ford, geboren op 30 juli 1863 in Springwells Township, Michigan. Hij is de grondlegger van het automerk Ford. Het merk en de auto’s ontstonden niet zonder slag of stoot, maar hadden ook nooit bestaan zonder het doorzettingsvermogen van de jonge Henry Ford. 

Henry Ford’s fascinatie voor mechanica ontstond al op jonge leeftijd. Zijn toewijding aan techniek bracht hem al vroeg in contact met machines en motoren. Terwijl zijn vader hem liever als boer zag, koos Henry vastberaden voor een carrière in de techniek. Zijn eerste stappen in de industrie zette hij als leerlingmonteur en later als ingenieur bij de Edison Illuminating Company, bekend van o.a. de gloeilamp, waar hij de basis legde voor zijn latere successen. 

Ford’s passie voor autotechniek 

In de jaren die volgden, ontwikkelde Ford zijn passie voor automobielen. Zijn eerste experimenten resulteerden in de creatie van de Quadricycle in 1896. Dit was een primitieve maar functionele vierwieler die zijn interesse in auto’s aanzwengelde. Zijn vastberadenheid en innovatieve geest leidden tot de oprichting van de Ford Motor Company in 1903, waarmee hij de weg vrijmaakte voor een revolutie in de auto-industrie. 

Het hoogtepunt van Fords visie en doorzettingsvermogen kwam in 1908 met de introductie van de legendarische Model T. Deze betaalbare, robuuste auto bracht mobiliteit binnen handbereik van de gewone man en markeerde het begin van een nieuw tijdperk van transport. Met zijn eenvoudige ontwerp, duurzaamheid en betaalbaarheid veroverde de Model T al snel de harten van mensen over de hele wereld. 

Slimme innovaties van Ford 

Maar Fords impact reikte verder dan alleen het creëren van een betaalbare auto. Hij introduceerde baanbrekende productietechnieken. Zo bedacht hij (samen met werknemers en managers van Ford-fabrieken) de bewegende assemblagelijn, die de efficiëntie en productiviteit in de fabrieken drastisch verhoogden. Dit verminderde de productietijd van auto’s aanzienlijk (van 12 naar 1,5 uur), waardoor ze ook betaalbaarder waren voor de consument. 

De Ford-fabrieken stonden bol van de innovaties en vooruitgang. Werknemers werkten zij aan zij met machines. De introductie van de 5-daagse werkweek van 40 uur in 1926 verbeterde de levenskwaliteit van duizenden arbeiders, terwijl de productiviteit toenam. Fords streven naar efficiëntie en vooruitgang werd de hoeksteen van de moderne industriële praktijk. 

De drang om te innoveren is helemaal des Fords. In de volgende decennia bleef Ford evolueren en zich aanpassen aan een steeds veranderende wereld. De oprichting van Ford Europe in de jaren zestig en de introductie van iconische modellen zoals de Ford Transit en de Ford Mondeo versterkten Fords wereldwijde aanwezigheid en invloed. 

Herkomst Ford 

Henry Ford stond zijn hele leven aan het roer van de Ford Motor Company, deels met zijn zoon Edsel. Henry Ford overleed op 7 april 1947. Hij werd 83 jaar. 

Het erfgoed van Henry Ford leeft voort in de missie van het bedrijf om voortdurend te innoveren en te evolueren. Als pionier van de auto-industrie en een visionair ondernemer heeft Ford de wereld letterlijk op wielen gezet. 

 

Autobedrijf Sutherland is al 54 jaar actief in de autobranche. Op dit moment kent Autobedrijf Sutherland vier vestigingen in Friesland; in Heerenveen, Leeuwarden, Drachten en Sneek. Op deze locaties verkopen wij nieuwe en oude occasions en kunt u er onder andere terecht voor onderhoud en reparaties.

Heb je niet gevonden wat je zocht? Neem dan contact met ons op

Sutherland Heerenveen
0513 62 34 15

Sutherland Leeuwarden
058 20 29 011

Sutherland Drachten
0512 88 10 10

Sutherland Sneek
0515 20 90 08

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw